top of page
  • Фото автораUCEE

Балтія – гідний освітній конкурент Польщі

Близько двадцяти тисяч українців щорічно вирушають до Європи, щоб здобути вищу освіту. І їх кількість стрімко зростає. Охочих наслідувати їхній приклад і поїхати на навчання за кордон набагато більше, однак не в усіх є можливість оплатити навчання в престижних вишах Великої Британії або Франції. Тому українська молодь розглядає бюджетні варіанти, обираючи між країнами Балтії та Східної Європи.


Для порівняння можемо навести реальні цифри. Вартість навчання в університетах Західної Європи – від 15 до 20 тисяч євро на рік, водночас у вишах країн Східної Європи та Балтії – 1–5 тисяч євро на рік. Також дешевше в цих країнах коштуватиме проживання, харчування та розваги. Причому суттєва різниця у вартості абсолютно не впливає на якість освітніх послуг, оскільки всі європейські університети знаходяться орієнтовно на одному рівні, а диплом будь-якого вишу Європи визнають усі країни світу.


Країни Балтії vs Польща: ключові відмінності


Особливу увагу можна приділити навчанню в країнах Балтії, які незважаючи на всі свої переваги приваблюють незаслужено мало українських студентів. Якщо Польща є найпопулярнішим напрямком (кожен третій з тих, хто вирушає з України вчитися за кордон, вступає до польського вишу), то до Балтії доїжджають далеко не всі. А даремно!


По-перше, освіта в країнах Балтії є хорошим прикладом поєднання добротної європейської якості, сучасних технологій, високих стандартів і приємної вартості на навчання. Можливо ви здивуєтеся, але Литва, Латвія та Естонія обійдуться дешевше тієї ж Польщі. Ціна за семестр навчання в балтійських країнах стартує від €565, до того ж для іноземних студентів передбачені стипендії.


По-друге, доступне навчання російською. Це прекрасна можливість отримати європейську освіту тією мовою, якою вам зручно спілкуватися у повсякденному житті. Звичайно, за бажанням ви можете вибрати й англомовні програми. Окрім того, процес адаптації буде легким завдяки схожості культури, територіальній та ментальній близькості.


По-третє, у студентів є більше шансів для працевлаштування, враховуючи порівняно невисоку конкуренцію та лояльне міграційне законодавство. Причому перспективи для випускників балтійських вишів чудові. Можна вільно подорожувати Європою та стажуватися у будь-якій країні.


Джерело: https://osvita.ua


3 перегляди0 коментарів
bottom of page