top of page
  • Фото автораUCEE

Порошенко домовився з Орбаном продовжити діалог на рівні міністрів щодо закону про освіту

Президент Петро Порошенко заявив, що домовився з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном продовжити діалог між країнами на рівні міністрів щодо мовних положень закону про освіту, але Україна захищатиме свої національні інтереси. Як повідомили УНІАН у прес-службі президента України, про це він заявив в інтерв'ю українським телеканалам, відповідаючи на запитання, як назвати угорську позицію щодо мовних положень закону про освіту.


Він наголосив, що було домовлено з Угорщиною продовжити діалог щодо закону про освіту на рівні міністрів, «Ніяк не хочу це називати. У нас є і має бути діалог з угорцями. Більше того, можу сказати, що на саміті НАТО я мав коротку зустріч з прем'єром Угорщини Віктором Орбаном. Ми домовилися про те, що на рівні міністрів закордонних справ і міністрів освіти ми негайно продовжимо цей діалог і імплементуємо рішення Венеційської комісії», - сказав глава держави. Читайте також Порошенко: в документах НАТО Росію вперше визнали агресором Разом з тим він підкреслив, що Україна захищатиме свої національні інтереси. «І дії української влади, і дії українського президента будуть виходити з національних інтересів України», - сказав Порошенко.


Президент також висловив переконання, що нікому не вдасться заблокувати українську інтеграцію в НАТО. «Ні ззовні – я маю на увазі Росію. Ні зсередини України – жодної «п'ятої колони» ми не потерпимо. Ні зсередини НАТО», - зауважив він. Глава держави підкреслив, що з Україною не можна розмовляти мовою шантажу. «На моє глибоке переконання, хто буде розмовляти з нами мовою шантажу – опиниться в ізоляції сам», - сказав Порошенко. Як повідомляв УНІАН, у Брюсселі 11-12 липня відбувся саміт НАТО на рівні голів держав та урядів країн-членів Альянсу. В рамках саміту відбулося окреме засідання Північноатлантичної ради за участі лідерів країн-членів Альянсу та лідерів України і Грузії.


Новим законом «Про освіту», який набув чинності 28 вересня 2017 року, в Україні вводиться 12-річна середня освіта, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська.


Право осіб, які належать до національних меншин, на навчання рідною мовою реалізується через класи (групи) з навчанням мовою відповідної нацменшини поряд з державною мовою.

2 перегляди0 коментарів
bottom of page