top of page
  • Фото автораUCEE

В Україні контролюватимуть працевлаштування випускників вишів

44% випускників вишів і училищ працюють абсолютно в іншій сфері, не пов'язаній зі своєю спеціальністю.


Нещодавно Міністерство освіти і науки спільно з Пенсійним фондом почали роботу над створенням системи моніторингу працевлаштування випускників вузів і профтехів. Поки що складно сказати, як функціонуватиме ця система, адже вона знаходиться тільки на стадії розробки. Сайт "Сьогодні" розібрався, навіщо потрібен такий моніторинг, хто займатиметься його впровадженням і як часто українські випускники працюють не за фахом.


Що це за ініціатива і коли вона запрацює


У Міністерстві освіти давно думали впровадити систему, яка б дозволяла визначати, скільки студентів після закінчення навчальних закладів йдуть працювати за фахом.


"Така система дозволить відстежувати успішність подальшого кар'єрного зростання випускників з прив'язкою до закінченого навчального закладу та аналізувати перспективи університету або профтеху", – пояснила міністр освіти Лілія Гриневич, додавши, що на основі нових даних відомство оцінить якість навчання в вишах і вдосконалює свою політику щодо них.


Міністр додала, що МОН не може створити таку систему самостійно, оскільки для цього необхідно інтегрувати реєстри, які знаходяться у різних структур.


Тому потрібно буде звести разом Єдину державну електронну базу з питань освіти і Реєстр застрахованих осіб, який адмініструє Пенсійний фонд.


"Нарешті ми досягли змін в законодавстві. Тепер потрібно, щоб все це дійсно почало впроваджуватися. Щоб на 2020 р. були закладені гроші на розробку ІТ-системи, а вже 2021 року це було здано в експлуатацію", – пояснив в коментарі "Сьогодні" директор Аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний.


Навіщо це потрібно


Завдяки такій системі моніторингу студенти зможуть вибирати, до якого вишу краще вступати, тому що бачитимуть, скільки випускників того чи іншого навчального закладу знайшли собі роботу і де вони взагалі працюють.


До слова, наявність роботи у колишніх студентів уже давно перевіряють в Польщі, Литві, Угорщині, Австрії, Іспанії. А доступ до підсумків перевірки там мають всі громадяни. На спеціальних порталах там розміщують інформацію про те, скільки осіб і який вуз закінчили, що вивчали, скільки випускників знайшли роботу, хто з них підприємець, а хто – найманий співробітник, а також яка їхня середня зарплата.


Джерело: https://ukr.segodnya.ua


5 переглядів0 коментарів
bottom of page